• 11/30/2021 1:12:12 PM
  • Tehran : IR of Iran
  • 8353 - 11 - 33 - 9821+
  • 3456 - 11 - 33 - 9821+
  • 2816 - 198 - 912 - 98+
  • 8094 - 179 - 912 - 98+

بنزوات سدیم

  • بنزوات سدیم
  • بنزوات سدیم
بنزوات سدیم
بنزوات سدیم

سدیم بنزوات یک مادهٔ نگهدارندهٔ غذایی است و در محیط اسیدی از فعالیت باکتری‌ها و قارچ‌ها جلوگیری می‌کند. این ماده بیش از همه در غذاهای اسیدی مثل چاشنی‌های سالاد (سرکه)، نوشابه‌های گازدار (اسید کربنیک)، مرباها و آبمیوه‌ها (اسید سیتریک)، ترشی‌جات (سرکه)، و سس‌ها استفاده می‌شود. همچنین در مواد دیگر مانند برخی داروها و شامپوها نیز به کار می‌رود. سدیم بنزوات را بر روی محصول با همین نام یا E۲۱۱ مشخص می‌کنند. این ماده همچنین در مواد آتش‌بازی به عنوان سوخت ترقه‌های موشکی به‌کار می‌رود زیرا به‌سرعت می‌سوزد و صدای سوت تولید می‌کند. بنزوات سدیم از خنثی‌سازی اسید بنزوئیک توسط هیدروکسید سدیم حاصل می‌شود.اسید بنزوئیک به مقادیر کم در آلو، گوجه، دارچین، میخک، و سیب یافت می‌شود. با این که اسید بنزوئیک نگهدارندهٔ مؤثرتری است اما معمولاً از بنزوات سدیم به عنوان نگهدارنده غذایی استفاده می‌شود زیرا اسید بنزوئیک به‌خوبی در آب حل نمی‌شود. غلظت مجاز به عنوان نگهدارنده غذایی توسط FDA به ۰٫۱٪ وزنی محدود شده‌است. برنامهٔ بین‌المللی ایمنی شیمیایی برای دزهای ۶۴۷–۸۲۵ mg/kg وزن بدن در روز تأثیر منفی‌ای شناسایی نکرد. گربه‌ها تحمل خیلی کمتری در مقابل اسید بنزوئیک و نمک‌های آن نسبت به موش‌ها دارند. با این حال بنزوات سدیم به‌عنوان افزودنی در غذای حیوانات تا مقادیر ۰٫۱٪ توسط AFCO مجاز اعلام شده‌است.

  • توضیحات تکمیلی
  • توضیحات فنی
  • پیام های شما (0)

بنزوات سدیم و توضیحات تکمیلی

محصولات آرایشی تمام فاکتور های موجود برای رشد باکتری ها از جمله آب و مواد مغذی را دارا می باشند. و در pH  و دمای مناسب همه ی امکانات موجود برای رشد میکروارگانیسم ها فراهم می نمایند.در نتیجه به طور کلی محصولات آرایشی حاوی نگهدارنده بسیار ایمن تر و سالم تر از مواد آرایشی ای هستند که از نگهدارنده استفاده نمی کنند. زیرا محصولاتی که نگهدارنده ندارند به راحتی در معرض رشد میکروارگانیسم ها قرار می گیرند و می توانند سبب ایجاد بیماری های خطرناکی برای انسان شوند.

دلیل دیگر استفاده از نگهدارنده ها در محصولات آرایشی این است که رشد میکروارگانیسم ها در این محصولات می تواند سبب ایجاد بو و رنگ نامطلوب شود. همین عوامل باعث شده است که نگهدارنده های گوناگونی برای مواد آرایشی و بهداشتی وجود داشته باشد که طیف خاصی از میکروارگانیسم ها را نابود می سازد و باید با توجه به فرمولاسیون و مواد تشکیل دهنده ی آن نوع نگهدارنده را تعیین نمود.
این ماده یکی از نگهدارنده های شناخته شده می باشد که در انواع مختلفی از لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که در بالا نیز گفته شد این ماده به عنوان نگهدارنده مانع از تولید و رشد باکتری ها و کپک ها در محصولات آرایشی می شود. مکانیسم عمل این ماده به گونه ای است که اسید بنزوئیک جذب سلول میکروارگانیسم ها می شود با این عمل اگر pH درون سلول به 5 و یا کمتر برسد ، تخمیر بی هوازی گلوکز توسط آنزیم فسفوفروکتوکیناز به شدت کاهش می یابد و مانع از رشد میکروارگانیسم هایی می گردد که می تواند محصول مورد نظر را خراب کند.

بنزوات سدیم را نیز در این صنعت به عنوان مهار کننده ی خوردگی نیز به کار می برند. استفاده از این ماده در بسته بندی لوازم آرایشی و بهداشتی مانع از خوردگی و زنگ زدگی مواد فلزی موجود در بسته بندی این محصولات می گردد.

میزان سلامت استفاده از این ماده توسط انجمن بازنگری ایمنی مواد اولیه ی آرایشی (CIR) تایید شده است.

بنزوات سدیم و توضیحات فنی

بنزوات سدیم (E۲۱۱) دارای فرمول شیمیایی NaC۶H۵CO۲ است. این ماده نمک اسید بنزوئیک است و به همین شکل محلول در آب است. می‌توان آن را از ترکیب هیدروکسید سدیم و اسید بنزوئیک تولید کرد.
همانطور که می دانید ویتامین C ماده ای است که برای سلامت پوست لازم و ضروری است. این ماده به سنتز و بازسازی کلاژن که در اثر مجاورت با نور ماواربنفش خورشید آسیب دیده است کمک می کند. در واقع این ماده یکی از مواد اساسی ضد پیری پوست به حساب می آید.

اما باید بگوییم که پاسخ صحیحی برای سوال بالا وجود ندارد!! زیرا روش های گوناگونی برای فرمولاسیون مواد آرایشی وجود دارد که می تواند مانع از واکنش بین این دو ماده شود. به عنوان مثال بر طبق تحقیقاتی که FutureDerm انجام داده است بنزن در محصولات زیبایی و آرایشی مورد استفاده به هیچ وجه در هنگامی که از غلظت های بالایی از ویتامین C و غلظت پایینی از ترکیب فوق الذکر در فرمولاسیون این محصولات استفاده شود تشکیل نمی گردد و نمی تواند خطرناک باشد. وجود غلظت بالای ویتامین C موجب می شود تا این ماده به جای واکنش با Sodium Benzoate به صورت رادیکال آزاد عمل کند.

همچنین محصولاتی که با pH =3 و یا بالاتر فرمول بندی شده اند نسبت به محصولاتی که با pH= 2  و یا پایین تر فرمول بندی شده اند از ایمنی بالاتری برخوردار می باشند. در pH های بالاتر از 7 نیز به هیچ وجه بنزن تشکیل نمی گردد. همچنین محافظت از محصولات در مقابل گرما و یا نور می تواند احتمال تشکیل بنزن را کم نماید. در نتیجه تولید کنندگانی که از این ماده در محصولات خود استفاده می نمایند حتما باید نکات ایمنی لازم را جهت جلوگیری از تولید بنزن در محصولات خود انجام دهند

مصارف پزشکی
در برخی داروهای بدون نیاز به نسخه و تجویز پزشک خصوصا داروهای مایع همانند شربت سرفه، از این ماده به عنوان نگهدارنده استفاده می شود. به علاوه از آنتیمول به عنوان روان کننده در ساخت قرص استفاده می شود که باعث می گردد قرص ها صاف شوند و بلافاصله پس از قورت دادن شکسته شوند. در نهایت این ترکیب را در مواردی که آمونیاک خون بالا رفته باشد، تجویز می کنند. آمونیاک یک محصول جانبی از شکستن پروتئین است و مقادیر بالای آن در خون می تواند باعث بوجود آمدن مشکلاتی شود.

کاربردهای دیگر
 از کاربردهای صنعتی سدیم بنزوات می توان به استفاده در خنک کننده های موتور ماشین به عنوان عامل ضد خوردگی نام برد. علاوه بر این، میتوان از آن برای تثبیت در فرآیند عکاسی و یا بهبود دهنده قوام در برخی پلاستیک ها بهره برد.

مقادیر مجاز
سازمان غذا و داروی آمریکا مقدار مجاز استفاده از این ماده را به عنوان نگهدارنده 0.1 درصد از وزن محصول تعیین نموده است. همچنین مقدار وجود این ماده در آب های آشامیدنی مجاز کمتر از 5ppm تعیین شده است.

اثرات جانبی بر روی انسان
نوشیدنی ها به عنوان یکی از موادی که هم Sodium Benzoate و هم ویتامین  C (دارای اسید آسکوربیک) را در ترکیب خود دارند یکی از مواد غذایی پرمناقشه در این زمینه هستند. نوشیدنی های رژیمی که فاقد شکر هستند از احتمال بالاتری برای تولید بنزن برخوردار هستند زیرا وجود شکر باعث کند شدن تولید بنزن می گردد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته میزان استاندارد بنزن موجود در نوشیدنی ها 5 قسمت در میلیارد (bbp) است که توسط سازمان EPA اعلام شده است. مقادیر کمتر از میزان استاندارد بر روی سلامتی انسان خصوصا افزایش احتمال ابتلا به سرطان، اثر قابل ملاحظه ای ندارند.

برای ما پیام بفرستید

لطفا راه ارتباط ما با خودتان را در پیامتان مشخص کنید

برای اشتراک در خبرنامه شیمیایی پیام عضو شوید